Sleva 20% na celý nákup! 🤩 V košíku zadejte kód DVACET

Jak vybrat podprsenku podle tvaru prsou?

Správný výběr podprsenky je kombinací dvou prvků: velikost a styl. Je normální, že velikost a tvar vašich prsou pravidelně kolísá, takže vám podprsenka může být některé dny méně pohodlná než jiné. Ramínka, pásek a košíčky dobře padnoucí podprsenky by měly být po většinu času pohodlně přiléhavé. Pokud se během dne pravidelně upravujete, aby vám podprsenka nebyla příliš volná nebo těsná, možná budete muset zopakovat měření velikosti podprsenky nebo si najít nový styl, který doplní váš tvar prsou.

Každá velikost má "sesterskou velikost", kde je objem košíčků stejný, i když se čísla a písmena mění. Pokud máte například podprsenku velikosti 80D bude vám sedět i velikost 85C. Pokud dáváte přednost volnějšímu pásku, doporučujeme právě tuto velikost. Sesterská velikost je vždy o číslo větší obvod a o písmeno menší košíček. Mějte na paměti, že tabulky velikostí podprsenek většiny značek se mírně liší. 

Nejdůležitější částí je pásek. Podprsenka, která vám padne, bude mít pásek, který přiléhá těsně a rovně k tělu. Pokud se zařezává, zanechává otlaky nebo se vyhrnuje na zádech, možná budete potřebovat upravit velikost. Zda máte správně padnoucí obvod pásku podprsenky vám pomůže zjistit jednoduchý test. Zasuňte prsty pod boční pásek podprsenky a zatáhněte. Odhadněte, jak daleko můžete podprsenku odtáhnout od těla.

 

Jak daleko můžete přetáhnout svůj pásek?

1. méně než 2,5 cm od těla

1

Pásek je příliš těsný, zvolte větší obvod pásku.

 

2. 2,5 až 5 cm od těla

2

Tento obvod je správný a bude vám sedět.

 

3. Více než 5 cm od těla

3

Tento obvod je příliš velký a podprsenka vám nebude správně sedět.

 

Velikost košíčků podprsenky není statická míra vašeho poprsí. Podprsenka a košíček spolupracují, aby se do nich vešel objem vašich prsou. Košíčky by měly pohodlně pojmout vaše prsa. Pokud se látka zařezává nebo poprsí v horní části košíčků "přetéká", pravděpodobně potřebujete upravit velikost. A konečně, pokud se vám ramínka během dne zařezávají nebo sklouzávají z ramen, může to být také znamení, že máte špatnou velikost nebo potřebujete upravit střih. 

 

Jak správně určit velikost podprsenky?

Pro zjištění velikosti vhodné velikosti podprsenky použijte krejčovský metr, kterým změříte obvod přes prsa a obvod pod prsy.

Pro změření obvodu pod prsy měřte v podprsence s lehkou výztuží, stoupněte si rovně a vodorovný napnutý metr přiložíme těsně pod lem podprsenky. Tímto získáte rozměr obvodu pod prsy.

Pro měření obvodu přes prsa postupujte stejným způsobem a napnutým metrem změřte vaše nejobjemnější místo přes prsa. Číslo, které získáte je obvod přes prsa. Když odečtete rozměr obvodu přes prsa od obvodu pod prsy dostanete velikost košíčků.

Příklad: Pokud naměříte pod prsy 80 cm a přes prsa 92 cm, pak postupujeme následovně: obvod je změřený na 80 cm, ale podprsenka by měla perfektně sedět na svém místě celý den, a proto se nebojte volit minimálně o 5 cm menší obvod.

Abyste se dozvěděly jakou vybrat velikost košíčků, odečítáme obvod pod prsy od naměřeného obvodu přes prsa. V tomto případě to bude 92 cm mínus 80 cm, vychází nám 12 cm, což odpovídá košíčkům velikosti C. Výsledná velikost je tedy 75C nebo 80B.

 tabulka velikosti podprsenky victorias secret3

 

Nyní víte správnou velikost podprsenky, ale mějte na paměti, že prsa mají mnoho vlastností, takže při nakupování nestačí brát v úvahu jen velikost.

Zkoušely jste si někdy podprsenku, o které jste si myslely, že je podle vašich rozměrů ve správné velikosti, ale ať kroutíte, jak kroutíte, nesedí vám? 

Victoria's Secret navrhuje podprsenky s ohledem na mnoho potřeb, včetně jedné málo známé vlastnosti: tvaru prsou. Když se dozvíte, který běžný tvar je vám nejbližší, můžete určit styl podprsenky, který nejlépe podpoří vaši siluetu.

V průběhu života je běžné, že váš tvar kolísá nebo se mění z mnoha různých důvodů. Pochopení toho vašeho je klíčem k bezstarostnému výběru. Pomocí tohoto průvodce najdete podprsenku, která vám bude vyhovovat.  

 

1. Drobná a sportovní prsa

01 nízký profil

Prsa tohoto tvaru jsou hustá a těsně přiléhají k tělu. Vaše prsa jsou pravděpodobně méně plná. I když se to může lišit, obvykle vaše bradavky směřují dopředu.

Obvyklými problémy s padnutím u tohoto tvaru jsou mezery v horní, spodní nebo boční části košíčků - zejména u podprsenek s kosticemi. Můžete si všimnout, že kostice nesedí rovně nebo máte problémy s dosažením výstřihu kvůli hustotě vaší tkáně.

Ale nebojte se, existují způsoby, jak tyto problémy zmírnit. Doporučujeme nevyztužené podprsenky bez kostic, braletky a sportovní podprsenky. Protože je tkanina méně strukturovaná, obejme vaše tělo a omezí tak vznik mezer. 

 

2. Prsa vybočující do strany

02 bocni umisteni

Tento tvar se vyznačuje větším prostorem mezi prsy. Plnost vašich prsou bude po stranách trupu nebo dokonce v podpaží. Typicky budou vaše bradavky po stranách, ale mohou být i vpředu.

Pro váš tvar je pravděpodobné prázdné místo v přední části košíčků nebo pod dvorcem. Dráždivé rýpání nebo šťourání v bocích nebo v podpaží je typické pro boční umístění prsou, zejména u podprsenek s kosticemi.

Vyzkoušejte podprsenky s polovičním střihem nebo push-up. Hluboký výstřih demi podprsenky lépe obepne siluetu vašeho těla, přičemž v horní části není žádná látka navíc. Vycpávky push-up pomohou posunout vaše prsa nahoru a směrem ke středu. Pokud nemáte v oblibě větší polstrování, může být vynikající volbou styl s minimálním vycpávkami nebo s předním zapínáním.

 

3. Povolená prsa

03 uvolněné

Tkáň tohoto tvaru je měkčí a stahuje prsa více dolů k trupu. Z tohoto důvodu bradavky obvykle směřují také dolů.

V horní části košíčků se pravděpodobně setkáte s mezerami. V závislosti na stylu, který nosíte, se také může stát, že se podprsenka vyhrne nahoru nad prsa.

Doporučujeme push-up podprsenky s kosticemi. U uvolněných prsou jde především o to najít správnou úroveň podšívky, abyste se cítila pohodlně. I když vám může pomoci zdvih, doporučujeme vyhnout se push-up podprsenkám bez kostic, které mohou nepříjemně posunout vaše prsa.

 

4. Tvar zvonu

04 tvar zvonu

Vaše prsa jsou méně plná v horní části a mnohem plnější ve spodní části. Někdy může být náročné rozhodnout se mezi zvonem a slzou. V případě tvaru zvonu můžete mít mezi prsy trochu více místa a vaše bradavky budou vpředu nebo dole.

Protože jsou prsa ve spodní části plnější, může se stát, že se vám v horní části košíčků objeví mezera, která může způsobit, že ramínka budou odstávat od těla.

Vyzkoušejte nižší výstřihy, jako jsou například poloviční košíčky, abyste omezila vzniku mezer a vyhnula se podobným nepříjemnostem se střihem. Dobře vám poslouží podprsenky s kosticemi nebo vycpávkami. Ať už si vyberete jakýkoli styl, ujistěte se, že jsou ramínka plně nastavitelná. To vám umožní najít správnou délku, aby vám dobře seděla.

 

5. Tvar slzy

05 tvar slzy

Vaše prsa budou dole plnější než nahoře a pravděpodobně trochu více přiléhavé než u tvaru zvonu. Vaše bradavky budou směřovat dopředu nebo nahoru.

U tohoto tvaru vám bude vyhovovat mnoho stylů a je nepravděpodobné, že byste měla problémy s padnutím. Vždy je však potřeba pokusů a omylů, abyste našla podprsenku, která se vám bude líbit, bez ohledu na váš tvar.

Jedním z problémů, se kterými se u tvaru slzy setkáváme, je žlábek u podprsenek s plným krytím. Pokud máte ráda plné krytí, doporučujeme styly s mírným zdvihem, který pomůže vyplnit horní část košíčků.

 

6. Plná a kulatá prsa

06 plné

Tento tvar je kulatější než ostatní a prsa jsou blízko u sebe. Vaše prsa jsou plná nahoře, dole i po stranách. Vaše bradavky budou obvykle směřovat dopředu nebo nahoru.

Časté je rozlití a prohloubení pod pažemi nebo prsy. Při sundávání podprsenky se mohou objevit i bolestivé čáry nebo stopy.

Abyste se tomu vyhnuly, máme několik doporučení. Zaprvé, vyberte si podprsenku s menším krytím nebo balkonetku. Spolu s otevřenými výstřihy věnujte zvláštní pozornost kosticím. Některé jsou překvapivě rovnější než jiné. Zaoblené kostice a košíčky budou dobře sedět, aniž by zanechávaly stopy.

Teď už zbývá jen výběr správného stylu podprsenky. V naší nabídce naleznete podprsenky bez kostic, push-up, krajkové, braletky, sportovní a podprsenky s předním zapínáním.

 

typy podprsenek victorias secret

podprsenky podle vyztuzeni

 Tip pro muže: Chcete překvapit svou ženu spodním prádlem ale nejste si jisti velikostí? Nahlédněte mezi její spodní prádlo a zjistěte velikost ze štítků podprsenek či kalhotek. Pro jistotu zkontrolujte více kusů a objednejte nejvíce se opakující velikost. 

Zpět do obchodu